Leef je vrouw zijn

Breathfulnesscoach Jacquelien

Vrouwenkracht: ik neem je even mee terug in de geschiedenis. Naar de tijd dat de vrouwelijke kracht nog geëerd werd en vrouwen gezien werden als sterke, sensuele en creatieve wezens. Je vrouwelijke kracht is niet alleen je sensuele en creatieve kracht, maar ook je kwetsbaarheid, je diepe innerlijke wijsheid, zorgzaamheid en intuïtie. Als vrouw in je ware kracht koester en respecteer je jezelf. Heb je vanuit je hart verbinding met je buik- en bekkengebied, voel je je verbonden met de aarde en leef je in harmonie met de ritmes van de natuur. Leef je vanuit je hart, zonder je eigen grenzen te verliezen.

Door de mannelijke overheersing werd het vrouwelijke ondergeschikt en ontstond er angst voor de vrouwelijke kracht, zowel bij mannen als bij vrouwen. De pijn van onderdrukking en misbruik in het verleden ligt bij vrouwen nog steeds opgeslagen in het bekkengebied, met name in de baarmoeder en is generaties lang doorgegeven van moeder op dochter. 

Het inhouden van je eigen creatieve energie en levenslust kost veel energie. Door geen expressie te kunnen geven aan je levenskracht slaat deze naar binnen en creëert onrust, pijn, onmacht, frustratie. Hierdoor zitten er in het bekkengebied nog veel (onbewuste) gevoelens van woede, opstandigheid, angst, minderwaardigheid en onzekerheid opgestapeld. Een angst en terughoudend om je ware kracht te laten zien. Niet alleen vanuit je eigen persoonlijke ervaringen, maar ook vanuit de vrouwen in de familielijn. Trauma’s van vele generaties.

Het bekkengebied is je fundament. Zonder deze natuurlijke basis is het moeilijk om je op een evenwichtige manier te verbinden met jezelf, met je lichaam. Maar ook met de ander en de wereld om je heen. De kans is groot dat je te veel gaat geven. Te veel jezelf moet bewijzen, moeite hebt om grenzen te stellen en je eigen ruimte in te nemen. Of je laat je hoofd regeren over je gevoel. Je bent dan de hele dag bezig om alle bordjes in de lucht te houden, om een super-vrouw te zijn. Hierdoor raak je jezelf steeds meer kwijt en kan je levensenergie niet meer stromen. Met als gevolg allerlei lichamelijke en psychische klachten.

Stromen van levensenergie

Levensenergie kan stromen als de mannelijke en vrouwelijke kracht met elkaar in balans is. De mannelijke energie heeft lange tijd de overhand gehad, waardoor competitie, concurrentie, kennis en prestatie de boventoon voerden. Om zich staande te kunnen houden onderdrukten veel vrouwen hun vrouwenkracht. Ze gingen hun mannetje staan, het hoofd kreeg de regie en ze gingen ook elkaar beconcurreren of trokken zich terug. Met alle gevolgen die nu zichtbaar zijn in de maatschappij. De wereld heeft de vrouwelijke kracht nu harder nodig dan ooit om een andere beweging in gang te zetten en het mannelijke meer tot rust te brengen. Zowel in de maatschappij als in onszelf.

Als vrouw spelen we hier een belangrijke rol in door weer contact te maken met onze essentie en te luisteren naar onze innerlijke stem. Ons eigen tempo en ritme te vinden. Niet meer afhankelijk te zijn van de buitenwereld en de druk die we onszelf opleggen. Dan kan de ware vrouwelijke kracht weer vrijkomen. Hierbij gaat het om verschillende aspecten van het vrouw zijn.

De essentie van de activiteiten in ons centrum is de balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke om ten volle te kunnen leven. Het kijken naar de moeder- en vaderlijn kan waardevolle inzichten geven. Door bewustwording en acceptatie kan er heling en heelheid ontstaan.

Thema helen van de moederwond

​De relatie met je moeder fungeert als spiegel voor de relatie met je eigen vrouwelijke energie en heling van de moederwond. Om volledig tot bloei te komen en weer te kunnen stralen is het nodig om naar de relatie met je moeder te kijken. Het vraagt moed om je eigen overtuigingen, waarden, patronen, gevoelens en gedachten te gaan scheiden van de hare. Je bent niet je moeder, jij ben jij!

De moederwond gaat niet over het beschuldigen van je moeder. Het gaat erom deze relatie te gebruiken als een enorme bron van informatie over wie jij bent, zodat je andere keuzes kunt maken.

Thema helen van de vaderwond

De relatie met je vader fungeert als spiegel voor de relatie met je eigen mannelijke energie en heling van de vaderwond. Je vader is namelijk de eerste man in je leven. Deze relatie beïnvloedt niet alleen je relatie met andere mannen, maar ook je eigenwaarde, creativiteit, seksualiteit, spiritualiteit en je vermogen om jezelf in de wereld neer te zetten.

Wat ik steeds weer zie is dat er nog een diepe (soms verborgen) boosheid en pijn zit naar mannen. Dat vrouwen de mannelijke energie in zichzelf vooral gebruikten of nog steeds gebruiken om hun mannetje te moeten staan. Dat ze zich vermannen om zich staande te houden. Veel moeten of dwingend, kritisch en veeleisend worden (naar zichzelf), maar dit ook zo moe zijn. Vaak hoor ik zo’n diep verlangen naar rust. Het raakt me hoe zoveel vrouwen hierdoor verwijderd geraakt zijn van de ware vrouwelijke kracht. Het gevoel of de lichaamssignalen ontkennen, onderdrukken of onvoldoende gebruiken met als gevolg vermoeidheid, burn-out, depressie, etc.

Je (innerlijke) mannelijke kracht mag je weer gaan ondersteunen. Zodat je je grenzen beter bewaakt en focus en kracht hebt om je creatieve vermogens om te zetten in een vorm.

Thema intimiteit en seksualiteit

De moederwond en de vaderwond is voor velen ten koste gegaan van de intimiteit met zichzelf en de ander. Door alle pijnlijke ervaringen is het hart of de buik gesloten en de (verborgen) boosheid een muurtje geworden om jezelf te beschermen. Hierdoor is het moeilijk om jezelf open te stellen en kwetsbaar te zijn.

Ook zit er vaak nog verwarring op intimiteit en seksualiteit. Door gevoelens niet toe te staan of onder controle te houden ontstaat er een leegte in de buik wat ten koste gaat van de creatieve levensstroom en de levensvreugde. Vertrouwd zijn met jezelf en je thuis voelen in je lichaam, hoe fijn zou dat zijn!!

Er is nog zoveel te ontdekken. Omdat het bekkengebied zo belangrijk is om je ware vrouwelijke kracht te kunnen leven, jezelf lief te hebben en je creativiteit te laten stromen is een belangrijk thema Intimiteit en seksualiteit. In een veilige, vertrouwde bedding neem ik je mee om deze thema’s verder te onderzoeken. Ik heb inmiddels ervaren en gezien wanneer we deze thema’s aan durven kijken er veel speelsheid, spontaniteit en vreugde vrijkomt. Ga je mee?

Helen van de moederwondHelen van de moederwond

 

Vrouwen zijn de dragers van Leven. Toch stralen vele vrouwen niet ten volle. Is dit alleen iets van deze tijd? Nee, het is al vele generaties lang. Het hangt nauw samen met de patriarchale (door mannen gedomineerde) samenleving en de moederwond. De moederwond is een diepgevoelde pijn uit deze patriarchale samenleving, waardoor… Lees verder

vaderwondHelen van de vaderwond

 

Je vader is de eerste man, je eerste grote liefde. Een hele belangrijke en speciale relatie. Of je een goede of een slechte band met je vader hebt/had, deze relatie heeft veel invloed op je leven. De rol van je vader is essentieel voor je handelen en succes in de buitenwereld. De relatie met je vader heeft ook veel invloed op je intieme relatie… Lees verder

Moeder dochter relatieMoeder-dochter relatie

 

Een moeder-dochter relatie is één van de belangrijkste relaties in je leven. Je moeder is de eerste vrouw in je leven en het voorbeeld voor jou hoe je vrouw kunt zijn in deze wereld. Een moeder staat symbool voor geborgenheid, liefde, een veilige haven en er onvoorwaardelijk voor je zijn. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd en kan deze relatie… Lees verder

moeder zoon relatieMoeder-zoon relatie

 

Het loslaten van een zoon aan de buitenwereld is een intens proces en is sterk afhankelijk van de relatie met de partner. Als de partner (emotioneel) afwezig is/was kan het voor een moeder erg moeilijk zijn als haar zoon zich van haar losmaakt en kiest voor een andere vrouw in zijn leven. Ze heeft haar zoon, bewust of onbewust, op de plek van… Lees verder

vaderwondDochter-vader relatie

 

Voor een vrouw is de relatie met haar vader ontzettend belangrijk. De manier waarop je als dochter een relatie hebt met je vader heeft later langdurige effecten op je volwassen relatie met mannen. Zoals je echtgenoot, partner, vriend, baas, werknemer of minnaar. Maar het heeft ook veel invloed op je creativiteit, eigenwaarde, seksualiteit… Lees verder

0 Shares