Vaderwond

Breathfulness vaderwondNaast de moederwond is er ook een vaderwond en beiden vragen ze afzonderlijk om aandacht. Je vader is de eerste man in je leven, een hele belangrijke en speciale relatie. Hij heeft, net als je moeder, jou het leven gegeven. Of je een goede of een slechte band met je vader hebt/had, deze relatie heeft veel invloed op je leven. Niet alleen als kind, maar ook als volwassene. De rol van je vader is essentieel voor je handelen en succes in de buitenwereld. En hoe je je ontwikkelt in relaties en werk.

De relatie met je vader heeft ook veel invloed op je intieme relatie met je partner. Op je eigenwaarde, seksualiteit en de beleving van je vrouw-zijn. Maar het heeft ook invloed op de relatie met je moeder, zussen en andere vrouwen. Kortom, de relatie met je vader is een belangrijke relatie in je leven.

De vaderwond is datgene wat je tegenhoudt om als bewuste, vrije en krachtige vrouw vol vertrouwen je ding te doen in de buitenwereld. Om jouw eigen mannelijke energie, je innerlijke vader, te ontwikkelen, die je bescherming, focus en een bedding biedt voor het uiten van je creativiteit en zelfexpressie. En je helpt met grenzen stellen. De relatie met je vader is een spiegel voor de relatie met je eigen mannelijke energie.

Kwetsuur

De vaderwond is een kwetsuur die je bewust of onbewust hebt opgelopen als klein meisje of als jonge vrouw in de relatie met je vader. Misschien had je een vader die je te veel op handen droeg, waardoor je nog steeds als een prinsesje behandeld wilt worden. Of had je een vader die (emotioneel) afwezig was, waardoor je geleerd hebt dat je niet op mannen kunt rekenen of dat je als vrouw niet goed genoeg was, niet aantrekkelijk genoeg was om aandacht aan te geven. Of had je een vader die dominant was en je te veel beschermde, waardoor je het gevoel hebt dat je geen eigen ruimte hebt. Als je vader er niet voor je was kun je bang zijn om weer teleurgesteld te raken in mannen en uit voorzorg je hart sluiten om pijn te vermijden. Je kunt ook te veel je best gaan doen, jezelf steeds willen bewijzen, omdat je denkt dat je liefde moet verdienen.

Wanneer je geen goede relatie hebt met je vader kun je een leegte voelen van binnen. Het gemis aan zijn ondersteuning en waardering, het gemis aan zijn aanwezigheid. Wat de relatie met je vader ook is of was, in veel gevallen is er een gebrek aan vertrouwen en veiligheid en kost het je moeite om je vrouw-zijn op een natuurlijke manier tot uiting te brengen. Als volwassen vrouw blijf je zoeken naar je vader, naar zijn goedkeuring, zelfs zijn toestemming. En zoek je de erkenning in de buitenwereld, op je werk, in relaties, etc. Je hunkert als het ware naar bevestiging van anderen. Een voortdurende drang om jezelf te willen bewijzen jaagt je op, waardoor je heel ambitieus kunt worden. Alles om de leegte die je van binnen voelt te vullen.

De vaderwond kan zich o.a. manifesteren als

• onzeker zijn en bevestiging zoeken voor je vrouwelijkheid in de buitenwereld.
• gevoel van eenzaamheid, omdat je vader er niet voor je was.
• verwarring op erotiek en problemen met intieme relaties.
• geen duidelijke grenzen en jezelf weggeven.
• te sterke loyaliteit aan je vader en voor hem willen zorgen.
• problemen met eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen.
• een competitie- of concurrentiegevoel met je moeder of zus(sen) – denken dat je een betere partner voor hem bent/was dan je moeder.
• de behoefte om ondersteund te worden door de zorg van een man
• problemen met acceptatie van je lichaam (te dik, dun, klein, groot, etc.).
• onbewust wachten op toestemming van je partner.

De vaderwond ontwikkelt het denkbeeld dat je niet goed genoeg bent – creëert leegte en schuldgevoelens. Ik ben niet interessant, ik ben niet aantrekkelijk, ik kan nooit aan zijn verwachtingen voldoen. Je gaat jezelf kleiner maken, jezelf onderschatten en gaat mannen idealiseren of wil niets met mannen te maken hebben. Je wacht op je droomprins, maar uiteindelijk wacht je op erkenning van je eigen vader.

Het helen van de vaderwond

Het helen van de vaderwond gaat niet over het beschuldigen van je vader, want ook deze patronen zijn generatie op generatie doorgegeven. Wanneer je je vader afwijst, wijs je ook het vader-deel in jezelf af. Zolang je je vader blijft beschuldigen, kun je niet echt volwassen worden.

Maar eerlijk durven kijken naar de relatie met je vader geeft je waardevolle inzichten in jouw (relatie)patronen. Je kunt je vader nooit veranderen, wel het beeld dat je van je vader hebt, waardoor je nu andere keuzes kunt maken. Door het helen van de vaderwond kun je naast degene staan waar je van houdt en vanuit gelijkwaardigheid samenleven en samenwerken.

Aikham

– Deelnemer driedaagse

Dit was voor mij een groot cadeau, wat ik heb mogen ontvangen. Deze dagen hebben me dichterbij mijn kern gebracht. Het voelt voor mij als een nieuwe geboorte en ik heb er veel zin in om vanuit mijn kern te leven! Jacquelien is vakkundig en zij deelt haar kennis en ervaring, vanuit haar persoonlijke beleving. Ze weet goed vanuit haar intuïtie de juiste snaar te raken. Dankjewel lieve Jacquelien!

Wil je ondersteuning in het helen van de vaderwond klik dan hier >> voor consult voor individuele begeleiding en klik hier >> voor de agenda voor een workshop of Retreat.

0 Shares