Relatie tussen moeder en zoon

moeder zoonDe moeder-zoon relatie. Als vrouw ervaar je vaak een krachtige energie tijdens de zwangerschap van een zoon. Je ervaart een diepe liefde als je je pasgeboren zoon in je armen houdt, alsof je grote liefde is gekomen. Een liefde die dieper gaat dan welke andere ervaring dan ook met een man of partner. Het kan ook verwarrend zijn, omdat deze liefde zo puur is, zo nieuw, maar ook zo bekend en vertrouwd. Het geeft je zo’n krachtig gevoel dat je dit voor jezelf wilt houden. Je wilt vasthouden en wilt gaan bemoederen.

Zodra in je zoon het gevoel van een eigen ik-je begint te ontstaan, begint hij te beseffen dat hij een eigen identiteit heeft en eigen gevoelens. Als moeder is het belangrijk om hem te leren om te gaan met deze gevoelens die door zijn lichaam stromen. Als hij boos gedrag laat zien is het vaak een reflectie naar jou dat je hem te veel vasthoudt. Je bemoedert hem dan te veel. Als je zijn liefde vast wil houden en hem voor jezelf wil houden, als je zijn liefde nodig hebt om je eigen leegte te voeden, gaat hij tegen je rebelleren. Op dit punt in zijn ontwikkeling wil hij tegen je zeggen dat je moet stoppen om hem te bemoederen en vast te houden. Maar hij is vaak nog niet capabel genoeg om dit te kunnen verwoorden. Het komt er dan als boosheid/woede en opstandigheid naar jou uit.

Relatie met je zoon

Een belangrijke vraag rond de relatie met je zoon: gebruik ik hem om mijn eigen behoefte aan liefde te vervullen? Als je hierin een Ja voelt, is dat een signaal om aandacht aan jezelf te geven. Om aanwezig te zijn in je lichaam en je sterker te verbinden met je eigen bron van liefde en kracht. Als je er vanuit verbinding met jezelf (zelfliefde) voor hem kunt zijn, hem op die manier los kan laten, kan hij gaan leren dat hij met anderen ook liefde kan ervaren. Als baby kon hij door de symbiotische verbinding alleen liefde ervaren via jou als zijn moeder.

Het is zo belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen liefde. Om zelf je eigen verlangen en behoefte naar liefde te voeden. Herinner ook je zoon eraan dat hij de bron van liefde in zichzelf heeft. Dat hij zichzelf kan voeden door zijn verbinding met zijn hart. Op deze manier groeit het besef in een man dat hij niet afhankelijk is van een vrouw om liefde te voelen. Dat hij zelf kan staan voor liefde vanuit de bron in hemzelf (zijn hart). Dat hij de vrouwelijke waarden als creativiteit, verbinding, bereidheid om te luisteren, speelsheid, invoelingsvermogen, zachtheid ook in zich heeft.

Dit is één van de belangrijkste geschenken die een moeder (en een vrouw) aan haar zoon (man) kan geven. Anders gaat hij denken dat een vrouw hem vast wil houden en wil vastleggen. Hij vertrouwt je dan niet, omdat je altijd iets van hem wil. Dat je hem voor jezelf wil om je eigen behoeften aan liefde te voeden. Dat roept juist veel weerstand en afstand op. Dit beïnvloedt ook zijn beeld over vrouwen en heeft veel invloed op zijn latere relaties.

Loslaten van je zoon

Het loslaten van een zoon aan de buitenwereld is een intens proces, Het is sterk afhankelijk van de relatie met de partner. Als de partner (emotioneel) afwezig is/was kan het voor een moeder erg moeilijk zijn als haar zoon zich van haar losmaakt en kiest voor een andere vrouw in zijn leven. Als ze haar zoon, bewust of onbewust, op de plek van haar partner gezet, kan ze zich opzijgezet of gekwetst voelen. Op dat moment wordt ze geconfronteerd met de leegte in zichzelf. Dit kan zich uiten in afzonderen, negeren of boosheid. Zolang ze de sterke band met haar zoon kan behouden, heeft ze nog een voet tussen de deur. Ze heeft dan in zijn leven nog iets te zeggen. Zo houdt ze een energetische navelstreng in stand. Het zorgen en beschermen gaat vaak over in manipuleren. En hij komt terecht in een moeizame relatie met de nieuwe vrouw in zijn leven.

Moederszoon

Een moederszoon is een man die heel erg aan zijn moeder hangt. Hij kan zich niet losmaken van zijn moeder, ongeacht zijn leeftijd. De band moeder-zoon is te sterk en zijn loyaliteit te groot. Hij heeft zijn moeder op een voetstuk staan. En ziet niet altijd even duidelijk in dat zijn moeder zijn leven beheerst en er invloed op hem heeft. Hij kan moeilijk begrijpen waarom zijn partner zijn moeder niet accepteert. Als een moederszoon ruzie heeft met zijn partner, praat hij met zijn moeder of ‘huilt’ bij haar uit. Hij vindt dan troost of bevestiging en voelt zich gesterkt door zijn moeder. Wanneer de zoon op zijn moeder leunt, maakt dat de band alleen maar sterker. Hij ziet niet dat hij zijn partner hiermee opzij zet en haar onzeker ermee maakt.

Of een moederszoon doet niets aan het overheersende gedrag van zijn moeder. Bij een ruzie of conflict kiest hij niet voor zijn partner, bang om zijn moeder tegen zich in het harnas te jagen.

Een verstoorde of niet geheelde moeder-zoon relatie heeft veel invloed op een partnerrelatie. Wanneer hij nog ‘vastzit’ aan zijn moeder of wanneer hij zijn moeder niet waardeert of respecteert neemt hij dit vrouwbeeld mee in zijn (liefdes)relaties. En heeft hij ook moeite om contact te maken met zijn eigen vrouwelijke energie, zijn gevoel.

0 Shares