De moederwond

moederwond

De moederwond en het vrouw zijn. Vrouwen zijn de dragers van Leven. Toch stralen vele vrouwen niet ten volle.

Is dit alleen iets van deze tijd? Nee, het is al vele generaties lang. Het hangt nauw samen met de moederwond en de patriarchale (door mannen gedomineerde) samenleving. De moederwond is een generatielange diepgevoelde pijn uit deze patriarchale samenleving, waardoor vrouwen zichzelf zien als ‘minder’ en ‘onwaardig’. Deze pijn heeft zich diep verankerd en is doorgegeven van moeder op kind.

De moederwond omvat de pijn van

  • vergelijking, je niet goed genoeg voelen.
  • schaamte, een sluimerend gevoel dat er iets mis is met je.
  • demping, het gevoel dat je je klein moet houden om liefde te krijgen.
  • een aanhoudend schuldgevoel dat je meer wil dan je nu hebt.

De moederwond kan zich o.a. manifesteren als

  • je klein houden, omdat je moeder worstelde met het leven en zich opofferde.
  • te veel ‘moederen’, te veel (emotioneel) voor anderen zorgen.
  • emotioneel meeleven of meelijden met je moeder of anderen.
  • een hoge tolerantiegrens voor slechte behandeling door anderen.
  • concurrentie voelen met andere vrouwen.
  • niet volledig jezelf zijn, omdat je anderen niet af wil schrikken.
  • etc.

De pijn van het vrouw zijn

Het is de pijn van het vrouw-zijn en de overlevingsmechanismen om met deze pijn om te gaan. Vaak is het nog een taboe om over deze pijn te spreken, maar het is niet iets persoonlijks. Het gaat veel verder; de moederwond is een collectieve, onbewuste dynamiek en wordt van moeder op dochter in alle (patriarchale) culturen over de hele wereld al generaties lang doorgegeven.

De moederwond houdt je klein en blokkeert of beperkt ook ander innerlijk werk wat je doet. Het kan ervoor zorgen dat je toch steeds terugvalt in oude patronen en het beperkt je relatie met het leven zelf, zodat je het leven niet ten volle aanneemt en durft te leven.

De prijs die je betaalt voor het niet helen van de moederwond is onder andere

  • je potentieel niet uitbreiden uit angst voor falen of afwijzing.
  • zwakke grenzen en moeite met Nee zeggen.
  • je eigen behoeften zijn minder tot niet belangrijk.
  • je niet veilig voelen om je ruimte in te nemen en je uit te spreken.
  • niet te veel verandering willen veroorzaken in je leven.
  • zelfsabotage als je voor een doorbraak staat.
  • overmatige controle, uitputting, depressie, vermoeidheid, te veel werken.
  • onbewust wachten op (moeders) toestemming of goedkeuring.
  • problemen met geld, voeding, lichaam, relaties.
  • etc.

Om volledig tot bloei te komen en weer te kunnen stralen is het nodig om anders naar de relatie met je moeder te gaan kijken en loyaal te worden aan jezelf.

De waarheid is dat geen enkel kind zijn/haar moeder kan redden!

Geen offer dat een dochter maakt kan de hoge prijs compenseren die haar moeder betaald heeft alleen al door vrouw en moeder te zijn in deze cultuur. Toch maken veel vrouwen in hun vroege kindertijd (onbewust) de keuze om hun moeder niet in de steek te laten of te verraden door succesvoller, slimmer of avontuurlijker te worden. Dit gebeurt uit liefde, loyaliteit en behoefte aan emotionele steun. Zo ben je niet alleen loyaal aan je moeder, maar vooral loyaal aan haar pijn, waardoor je je eigen potentieel afwijst.

Het is niet makkelijk om loyaal te worden aan jezelf. Het vraagt moed om je eigen overtuigingen, waarden, patronen, gevoelens en gedachten te gaan scheiden van de hare. Je bent niet je moeder, jij bent jij! Wanneer je getuige was/bent van de pijn van je moeder, mag je ook ruimte gaan geven aan je eigen verdriet als gevolg hiervan.

Het helen van de moederwond

Er is geen sprake van schuld. De moederwond gaat dan ook niet over het beschuldigen van je moeder, maar om deze relatie te gebruiken als een enorme bron van informatie over je overtuigingen, patronen en gedrag, zodat je andere keuzes kunt maken. En je eigen innerlijke moeder kunt ontwikkelen.

De moederwond gaat dus uiteindelijk niet over je moeder, maar over jezelf! Om je pijn te transformeren en je verantwoordelijkheid en kracht terug te nemen. Om zonder schaamte je talenten en kwaliteiten te kunnen omarmen. Jezelf te laten horen en zien! En je moeder te erkennen en eren voor het fundament wat ze heeft gelegd voor jouw leven, zodat je je kunt richten op het creëren van je eigen authentieke leven en het vrijmaken van je potentieel.

Als je de persoonlijke moederwond (h)erkent en heelt, heel je ook de collectieve moederwond. Help je andere vrouwen, de aarde en de gehele mensheid. Dan voel je je verbonden en ga je voorbij afscheiding. Is de leegte in je buik niet langer een gat of een wond, maar mag weer gevuld worden met koesterende, voedende Moeder-energie. Een veilige plek om te mogen ZIJN.

*De moederwond is een term die bedacht is door auteur Bethany Webster.

Wil jij weer stralen en je een zelfbewuste vrouw voelen? Wil je vrijkomen van de last van de moederwond? Kijk dan op de pagina Agenda.

In het samenzijn met anderen vrouwen ga je je (her)verbinden met je ware vrouwelijke kracht. Ga je weer herinneren wat je als vrouw onderweg op je levenspad bent kwijtgeraakt, zoals ontvankelijkheid, speelsheid, zachtheid, kwetsbaarheid, sensualiteit en liefde voor jezelf.

0 Shares